Šeimos gydytojai
Karolina Girdvainytė, Gitana Mitrulevičienė, Vilma Rucevičiūtė ir Andrius Tiurinas
Vaikų ligų gydytojos
Rasa Kilimonienė ir Irma Kopcikienė
Gydytojos vaikų ir suaugusiųjų odontologės
Reda Jakavičė ir Vytenė Samoškaitė
Gydytojai otorinolaringologai
Audra Česnavičienė ir Mantas Varslauskas
Kineziterapeutės
Andželika Andriukevičienė ir Giedrė Račiukaitytė
Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja
Aušrūnė Borkienė
Gyd. ortopedas - traumatologas, medicinos mokslų daktaras
Regimantas Jonas Žitkauskas
Gydytoja akušerė-ginekologė, vaisingumo specialistė
Reda Verbickienė
Gydytojos echoskopuotojos
Kristina Lebedevaitė ir Gitana Mitrulevičienė


Vaisiaus širdies ištyrimas
 
Naujas išsiplėtusių kojų venų gydymo būdas
 
Hemorojaus gydymas be chirurginės operacijos
 
Suvalkijos astmos ir alergijos centras
 
Alerginio rinito diagnostika ir gydymas
 
Vaikų alergijos priežastys
 
Hemorojus – kokį gydymą pasirinkti?
 
Koloproktologas – storosios ir tiesiosios žarnos bei išangės ligų specialistas
 
Vyras ir prostata, darbas ir sveikata
 
  NAUJAS IŠSIPLĖTUSIŲ KOJŲ VENŲ GYDYMO BŪDAS
 

Dr. doc. Gintaris Lionginas Vilkevičius

Nauji gydymo metodai
Prieš dešimt metų norintiems atsikratyti išsiplėtusių kojų venų reikėjo susitaikyti su chirurgine operacija ir bendra nejautra, skausmingu pooperaciniu laikotarpiu bei ilgalaikiu nedarbingumo laikotarpiu. Šiuolaikinės naujos technologijos leidžia gydyti išsiplėtusias poodines venas ambulatorinėmis sąlygomis. Vienas naujausių ir efektyviausių išsiplėtusių poodinių venų gydymo būdų – tai radiodažnuminė abliacija. Šia metodika daugelyje išsivysčiusių pasaulio šalių išsiplėtusios poodinės venos gydomos dažniausiai.

Ligos priežastys
Išsiplėtusios kojų venos, kitaip vadinama varikozė, atsiranda, kai dėl venų vožtuvų nesandarumo kraujui ėmus tekėti atbuline kryptimi, padidėja veninis spaudimas. Padidintas spaudimas slegia venos sienelę, ji šio slėgio neišlaiko ir pradeda plėstis. Negydant išryškėja vingiuotas paviršinių venų išsiplėtimas, minkšti mazgeliai, kuriems pratrūkus, gali prasidėti kraujavimas. Paviršinių venų išsiplėtimas gali komplikuotis ir rudomis pigmentinėmis dėmėmis, odos ir poodinio sluoksnio atrofija, paviršinių venų uždegimu ir tromboze, giliųjų venų tromboze ir plaučių arterijų embolija, kuri gali baigtis mirtimi. Dalis ligonių kenčia nuo negyjančių veninių opų.

Kas dažniausiai serga
Išsiplėtusios kojų venos dažniau vargina vyresnius nei 50 metų žmones, dirbančius stovimą darbą ar turinčius antsvorio, kartais tam įtakos turi ir genetinis polinkis bei nėštumas. Kuomet venų sienelė pakinta negrįžtamai, rekomenduojamas chirurginis gydymas. Operuojant tradiciniu būdu po operacijos lieka randai, reikalingas atstatomasis periodas, kuris paprastai yra daugiau ar mažiau skausmingas, gana ilgai tinsta koja.

Gydymas aukšto dažnio radiobangomis
Šalinant išsiplėtusias kojų venas radiochiruginiu būdu, plonas elektrodas per nedidelį pjūvelį įvedamas į varikozės pažeistą veną netoli kelio ir švelniai stumiamas aukštyn į viršutinę šlaunies dalį. Elektrodo įvedimo tikslumo užtikrinimui pasitelkiama echoskopija. Elektrodu sklindančios aukšto dažnio radiobangos, įkaitindamos venos sieneles, saugiai jas sutraukia ir uždaro. Aplink esančios sveikos venos atstato kraujo apytaką. Sunaikinta vena laikui bėgant yra organizmo absorbuojama.

Kosmetiškas gydymo būdas
Prieš operaciją yra taikoma vietinė nejautra. Skirtingai nuo kitų išsiplėtusių venų šalinimo būdų, operuojant radiochirurginiu būdu minimaliai pažeidžiami aplinkiniai audiniai, nelieka randų. Todėl šis metodas yra labai kosmetiškas. Radiochirurgija turi ir sterilizacinį efektą, kuris lemia tai, kad po operacijos nejaučiamas skausmas, nepasireiškia tinimas, sumažėja infekcijos ir kraujavimo rizika. Žmogus iškart gali tęsti savo įprastinę veiklą.

1. Elektrodas įvedamas į veną.
2. Įkaitintos venos sienelės subliūkšta.
3. Elektrodas ištraukiamas uždarant veną.

Po operacijos rekomenduojama dėvėti kompresines kojines, kurios padeda veninei kraujo apytakai ir sumažina kraujosrūvų atsiradimo tikimybę. Jeigu ir atsiranda kraujosrūvos, tai išnyksta savaitės laikotarpyje. Šalinant išsiplėtusias venas radiochiruginiu būdu pooperaciniu laikotarpiu fizinis aktyvumas nėra ribojamas, tačiau draudžiama kelti sunkius svorius.

Ar pasitaiko komplikacijų?
Komplikacijos, tokios kaip kraujosruvos, tinimas, tirpimas, po radiochirurginės operacijos pasitaiko retai ir yra laikinos. Lyginant su lazeriniu išsiplėtusių venų gydymo būdu skausmas po radiodažnuminės abliacijos yra mažesnis, todėl nuskausminantys vaistai yra nereikalingi. Kraujosruvos pasitaiko taip pat rečiau. Labai retai būna giliųjų venų trombozė. Todėl pooperaciniu laikotarpiu yra svarbu laikytis chirurgo rekomendacijų ir, pajutus kojų tinimą ar skausmą, nedelsiant kreiptis į gydytoją.

a) prieš operaciją;
b) po radiodažnuminės operacijos.